Nieuws
Merial award naar Guy Caljon
18-05-2017: Guy Caljon (Laboratorium Microbiologie, Parasitologie en Hygiëne; Universiteit Antwerpen) ontvangt de prestigieuze Merial award voor zijn onderzoek op insect-overgedragen parasitaire infecties
Meer dan 1 miljard mensen worden wereldwijd getroffen door tropische ziekten, inclusief diverse infecties die geïnitieerd worden door de beet van bloedzuigende insecten. Twee belangrijke dodelijke ziekten, slaapziekte en viscerale leishmaniase, worden geïnitieerd door respectievelijk tseetseevliegen en zandvliegen. Sinds 2006 richt het onderzoek van dr. Guy Caljon zich in samenwerking met collega's van de Vrije Universiteit Brussel en het Instituut Tropische Geneeskunde te Antwerpen op de invloed van insecten op de overdracht van parasitaire infecties. Hij toonde aan dat tseetseevliegen meer zijn dan “vliegende injectienaalden” met de ontdekking van een aantal karakteristieke eigenschappen van een natuurlijke infectieuze beet.
Deze Belgische onderzoeker richtte zich in eerste instantie op de identificatie en functionele karakterisering van de meest voorkomende speekseleiwitten gecodeerd in het tseetseevlieg-genoom. Hij ontdekte vervolgens een nadelige impact van trypanosoom-infectie op het bloedvoedingsgedrag van tseetseevliegen waardoor de parasiet-overdracht bevorderd wordt. Hij kon dit toeschrijven aan een ontregelde speekselsamenstelling en een gecompromitteerde anti-hemostatische activiteit. Caljon illustreerde ook dat speeksel van tseetseevliegen een immunologische impact heeft en de parasiet-infectie verergert. Verder ontwikkelde hij een innovatieve serologische test die gebruikt kan worden in epidemiologische studies om blootstelling aan een reeks medisch belangrijke tseetseevlieg-soorten te detecteren en de impact van vector-controle programma’s te evalueren.
Dr. Caljon heeft ook gedocumenteerd dat tseetseevliegen een bijzonder virulente vorm van de trypanosoom inoculeren in de gastheer. Die parasieten nemen bovendien een bijzondere niche in de huid in, waarbij ze interacties aangaan met dermale adipocyten. Hij heeft ook bijgedragen aan de identificatie van parasitaire virulentie factoren en aan studies over leverpathologie, vernietiging van immunologisch geheugen en schade aan de bloed-hersenbarrière tijdens de trypanosoom-infectie. Caljon heeft ook aangetoond dat biologicals (Nanobodies) die met hoge affiniteit binden aan trypanosomen, de parasiet efficiënt kunnen elimineren. Deze Nanobodies worden momenteel verder onderzocht in benaderingen die gericht zijn op het blokkeren van transmissie. Sinds zijn benoeming in 2016 als onderzoeksprofessor aan de Universiteit Antwerpen, verbreedde hij zijn onderzoek naar leishmaniase waarvoor hij recent een zandvliegkolonie opstartte om natuurlijke infecties mogelijk te maken.
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen